Így készül a tökéletes tészta!

Gasztro

Évtizedekkel ezelőtt Magyarországon még nem igazán szerették a boltban kapható tésztát, a család tagjai ragaszkodtak a hagyományosan otthon gyúrt tésztához.  Aztán a felgyorsult világunkban természetessé vált a kész tészták vásárlása. Pedig a gyúrt tészta készítése nem bonyolult művelet, és az íze nem összehasonlítható a gyári, készen vásárolt tészta ízével.

Hogyan kezdjünk a gyúráshoz?

Amikor hozzákezdünk a tészta készítéséhez, a kísérletek bizony eléggé idegőrlőek is tudnak lenni, de megéri kitartani. Több próbálkozás után már biztosan jól sikerül a tészta. Általában normál fehér búzalisztet használnak a tészta gyúráshoz, de lehet persze teljes kiőrlésű búza, rozs vagy bármilyen más lisztből is meg próbálni tésztát készíteni. Arányait tekintve 10 dkg liszthez 1 tojás az általános felhasználás, de nincs kőbe vésett szabály, hogy mennyi liszttel érdemes dolgozni.

Ha mégis úgy döntenénk, hogy nem tudjuk elkészíteni a tésztát magunk, akkor lehet vásárolni helyi termelőnél szárított tésztát, amelynek a készítésénél ügyelnek a minőségre. Ha igazán finom tésztát szeretnénk, akkor ne sajnáljunk több pénzt áldozni rá.

A Covid járvány ideje alatt nagyon sok háziasszony újra elkezdett tésztát készíteni a családja részére, miután a lakásba voltak szorítva idejük volt rá, így próbálták meg hasznossá tenni magukat.

Mennyire kell megsózni a tésztát?

A tésztát készítés közben nem szokták sózni, hanem a tészta főzővizébe kell sót tenni. A főzésnél figyelembe kell venni, hogy mennyire sós az olaj, a szósz, a sajt.  Annyira azért nem kell megsózni, hogy olyan sós legyen mint a tengervíz, de azért ne sajnáljuk bele. Sőt léteznek séfek, akik a főzővízbe lisztet is tesznek, hogy a tészta külsején megtapadó keményítő  miatt, a tészta jobban tapad a szószhoz.

Vannak séfek akik a tésztakészítés során csak félig főzik meg a tésztát, majd átteszik serpenyőbe és kevés vajjal meg a főzővízzel egy egyszerű mártást készítenek belőle és a tésztát ebben főzik készre.

A nagyüzemi konyhákban a legtöbb időt az előkészítés fázisa veszi el, így ezen lehet a legtöbb időt spórolni  így nem is csoda, hogy a munkafolyamatoknak ezt a részét igyekeznek legjobban leegyszerűsíteni. Ezért a tésztakészítő éttermeknek a munkafolyamat leegyszerűsítésében nagyon nagy segítség, az Anvalor webáruházból is megrendelhető.

Összegezve

A kézzel vagy géppel gyúrt tészta minősége a felhasznált alapanyagok minőségétől függ, ezért nagyon fontos, hogy tudjuk honnan származik a búzaliszt és a tojás. Tökéletes tésztát készíteni nem egyszerű, de azok akik már gyakorlattal rendelkeznek, ritkán készítenek rossz minőségű tésztát. Azt még elmondhatjuk, hogy a magunk készítette tészta egyáltalán nem drágább, mint az amit a készen a boltban megvehetünk. (x)