Mi a különbség a bartender és a barista között?

Gasztro

A bartender jelentése italkeverő személy, ugyanúgy mint a barkeeper.  Az italkészítés vagy italkeverés szóból képezték ezt a szót, segédje a barback vagy bar-assistant, aki  bartender tanulónak számít. Hazánkban tévesen a mixer szó terjedt el, mindenkit bármixernek hívunk aki az italos pult mögött van. Pedig a mixer valójában egy gép.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi a különbség a bartender és a barista között, valamint kitérünk arra, hogy ki foglalkozik bárfelszerelések forgalmazásával.

Bartender és barista

A bartender szakmán belül vannak flair bartenderek és mixológusok. Flair bartender egy italkeverő, aki eközben mutatványokkal is szórakoztatja a vendéget. A mixológus pedig nem csak italt kever, hanem új csodákat készít, nagyon magas szinten ismeri az adalékanyagok szerkezetét és hatásait, így képes új koktélok kitalálására.

A bartendernek az italkeveréshez különböző eszközökre van szüksége, mint a shaker, a koktélszűrő, a csipesz, a koktélkanál, és a citrusnyomó, hogy csak a legszükségesebbekről beszéljünk.

A barista olyan személy, aki főleg a kávék készítésével és felszolgálásával foglakozik. Az olasz kávé a mai napig a legjobbak közé tartozik, ha nem a legjobb. A barista szó olasz eredetű, jelentése csapos, pultos, báros, presszós.

Eredetileg a barista tevékenysége összefoglalta az összes olyan tevékenységet, amelyet a pult mögött állva végeztek. Ma azonban már csak kávépincért jelent, de neki nagyon tisztában kell lennie a kávéval és a  kávézás tudományával, mint ahogy a sommeliernek a borvidékekkel, szőlőfajtákkal, borokkal.

Ebbe a tevékenységbe a kávé felszolgálása is bele tartozik, tehát közvetlen kapcsolatban van a vendéggel.

Mit kell tudnia a baristának?

Az alábbi dolgokkal mindenképpen tisztában kell lennie egy baristának.

  1. Ismernie kell a kávékészítéshez szükséges eszközöket és azok használatát.
  2. Tudnia kell elkészíteni a különböző kávécserjékből származó kávébabból készült őrleményekből a megfelelő kávékat.
  3. Feladata továbbá a vendégek igényeinek a felmérése és kiszolgálása.
  4. Ne feledkezzünk meg a kassza kezelése, hiszen ez is hozzátartozik a munkájához.

Mire van szüksége a baristának az állás betöltéséhez?

Bizonyos képességek meglétéhez, mint:

  • a jó kommunikációs készség,
  • az empátia,
  • és az emberismeret.

A jó baristának akkor is kell tudnia milyen kávét kér a vendég, ha ő nem is mondja, persze azért ehhez szükség van a szakmában eltöltött időre és tapasztalatra. Rá kell éreznie a vendég igényére.

Munkája során a baristának koncentráltnak kell lenni és tempósan kell dolgoznia, hiszen a kimért mennyiségekben  és a nagyon precíz munkafolyamatokban nem szabad hibázni, ugyanakkor nem szabad a vendéget várakoztatni.

Szükséges a barista munkájához, hogy meg tudja osztani a figyelmét a kávékészítés és a kommunikáció között. Kiváló stressztűrő képességgel kell rendelkeznie.

Összességében elmondhatjuk, hogy a bartender és a barista között a különbség az italfajta elkészítésében mutatkozik meg, míg az egyik a koktélokat keveri, a másik speciális kávékat főz. (x)