Magyar bor nyert nagyaranyérmet az Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen

Gasztro

Nagyaranyérmet nyert a Moszkvában megrendezett Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen (EAWSC) a mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja.

A versenyt a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) együttműködésével és szabályrendszere szerint rendezték meg a moszkvai Összorosz Kiállítási Központban (VDNH) április 13. és 15. között. A zsűri elismert nemzetközi szakértőkből állt, akik 100 pontos rendszerben, vakkóstolással bíráltak. A versenyre nevezett borok mindössze 30 százaléka kaphatott díjat, és csupán nagyaranyérmet osztottak ki, ezek egyikét a mádi pincészet tokaji aszúja nyerte el – közölte az MTI-vel kedden a Demetervin Pincészet.

A sikerrel a települési eredetvédelmi egyesület, a Mádi Kör törekvése is visszaigazolást nyert, amely szerint az egyedi geológiával rendelkező, 1730 óta klasszifikált szőlőterületeket érdemes kompromisszummentes, komoly borokkal bemutatni, ezzel a világörökségi hagyományainkat fenntartani – idézi a közlemény Demeter Endre szőlész-borászt.

A pincészet hangsúlyozta: csak a kiemelkedő évjáratokban készíti el a csúcsborának számító, dűlős aszút a mádi Király-hegyen található 3 hektárnyi, fél kilogrammos tőketerhelésű furmint ültetvényeiről. Ez 2013-ban egy 1376 palackos tételt jelentett, 200 gramm feletti természetes maradékcukor-tartalommal, amelyet a 8 grammos savtartalom, valamint az andezites, riolitos ásványosság tart feszes, elegáns egyensúlyban – áll a közleményben.

 

MTI

pixabay