Tízéves az Európa Pont: ajándék európai recepteskönyv!

Gasztro

Tíz éve, 2011 januárjában indult el az Európa Pont, az Európai Unió információs és kulturális központja Budapesten, az Európai Unió Házában. A kerek évfordulóra meglepetéssel, egy ingyenesen letölthető e-könyvvel készültünk a tagországok kedvenc nemzeti – esetenként uniós oltalommal is védett – ételeiből.

Európai közösségi tér színes programokkal – már tíz éve Budapest szívében

Az Európa Pont igazi európai közösségi tér: bemutatja az EU törekvéseit, az európai kultúra sokszínűségét. Emellett össze is hozza az embereket, olyan értékek mentén, amelyek fontossága nem változott az EU megalapítása óta. A szakmai programok mellett az európai kultúra házaként tájékoztat, szórakoztat, közösségi térként pedig beszélgetéseknek ad teret, vitát és párbeszédet generál. Az elmúlt tíz évben több száz programot – vitát, beszélgetést, filmvetítést, kiállítást, előadást, koncertet – szerveztünk, amelyeken sok tízezer érdeklődő vett részt. A jelenlegi helyzetben leginkább online programok között válogathatnak az érdeklődők, de személyesen is be lehet térni a Pontba, ha információt szeretne kérni valaki uniós témában.

Közösség az online térben is

Az Európa Pont már tíz éve jelen van az online térben is: Facebook oldalunk több mint tizenötezer fős állandó online közösséget és többszázezer alkalmi olvasót szólít meg. Blogunk pedig havi több tízezres elérésével az egyik legolvasottabb európai témákat feldolgozó blog Magyarországon, amely éppolyan színes, mint  maga az Európa Pont: egyszerre szól érdekes hírekről, komolyabb témákról és az európai országok kultúrájáról – benne gasztronómiájukról. Hiszen az országok kultúrájához egyértelműen hozzátartozik a gasztronómia: egy-egy ételben sokszor egy régió, vagy egy egész ország története is megjelenik.

Receptek a blogon

Az Európa Pont blogjára a kezdetektől készítettünk különleges recepteket bemutató írásokat, két sorozatban dolgoztunk fel ilyen ételeket. A Süssünk az EUR-Lex-ből! az EU jogszabálygyűjteményét használja szakácskönyvként (itt jelennek meg az uniós oltalom alá kerülő hagyományos nemzeti ételek leírásai is), A hónap receptje pedig mindig az adott szezonhoz vagy az aktuálisan fókuszban lévő országból válogat nemzeti recepteket. A lehető legautentikusabb leírásokat próbáltuk felkutatni, és minden esetben igyekeztünk alaposabban bemutatni az étel történetét, szerepét az adott ország (kulináris) életében.

Számos receptet kipróbáltunk mi is, és erre buzdítunk benneteket is. Fogadjátok szeretettel Európa a konyhában című gyűjteményünket, amelyet innen tudtok letölteni – várjuk visszajelzéseiteket, képeiteket az elkészült fogásokról!