tengeri migránsok

Közel kétezer migráns érkezett Lampedusa szigetére az utóbbi pár napban

Európa

Az olasz belügyminiszter, Matteo Piantedosi és a migrációs vészhelyzetben kinevezett kormánybiztos, Valerio Valenti is Lampedusára utazott kedden, miután az utóbbi napokban közel kétezer ember érkezett a tengeren, és négy hajótörésben sokan eltűntek.

Több mint ötven hajó és csónak kelt át Tunézia irányából a Földközi-tengeren vasárnap óta. Az olasz parti őrség közleménye szerint csak a keddre virradó éjszaka húsz vízijármű érkezett Lampedusa vizeire több mint hétszáz emberrel. A hatezer lakosú sziget befogadóközpontjában 2698-an vannak elhelyezve, miközben a tábor befogadóképessége nem éri el a négyszáz főt.

Matteo Piantedosi és Valerio Valenti látogatása a helyzet súlyosságát jelzi: a római kormány április közepén hathónapos vészhelyzetet hirdetett meg az év eleje óta folyamatosan erősödő migráció miatt. A rendkívüli kormánybiztos feladatai között szerepel az emberek elszállítása Lampedusáról az ország más térségeibe.

A parti őrség és a pénzügyőrség jelentése szerint az utóbbi 14 órában négy hajótörés történt: az első egy olasz kutatási és mentési övezetben (Sar-zóna), Lampedusától húsz tengeri mérföldre történt, és három ember tűnt el a tengerben. Másik két hajóról, máltai vizeken, húszan vesztek vízbe és egy holttestet sikerült megtalálni. Az utolsó hajó Lampedusa partjainál fordult a vízbe, negyvenhét személyt sikerült kimenteni, de a túlélők nem tudták megmondani, eredetileg hányan voltak a hajón utazó csoportban. A hajó, ahogyan az összes többi, a tunéziai Szfaksz térségéből kelt útra.

Antonio Tajani külügyminiszter az Il Giornale napilapnak kedden hangoztatta, hogy elkötelezettség kell az illegális bevándorlás megállítására a Földközi-tengeren. Úgy vélte, Tunézia és Líbia irányából veszélyesen emelkedhet az indulások száma. “Olaszország nem válhat parkolóvá, ahonnan (a migránsok) tovább tudnak menni más országba” – hangoztatta Antonio Tajani.

A belügyminisztérium hétfői adatai szerint az év eleje óta közel 37 ezren érkeztek, míg 2022 ugyanezen időszakában mintegy 9 ezren. A Humanity 1 nevű hajó, amelyet az SOS Humanity német civil szervezet működtet, 69 fővel a fedélzetén Ravenna kikötőjében kötött ki. Az olasz partok felé tart a spanyol Open Arms szervezet egy hajója is.