Külön vízumprogramot kérnek a képviselők a segítségre szoruló afgán nőknek

Európa

A Parlament bírálja az afganisztáni erőszakos hatalomátvételt, több humanitárius segítséget és a leginkább rászorulók koordinált védelmét kéri.

  • A rezsim hivatalos elismerése nélkül operatív kapcsolatot kell fenntartani a tálibokkal
  • Segíteni kell a veszélyben lévő uniós és afgán polgárok kijutását, nem toloncolhatók vissza emberek Afganisztánba
  • Támogatni kell az Afganisztánnal szomszédos országokat és humanitárius folyosókat kell kialakítani
  • Az Uniónak önállóan is cselekedni kell tudnia a kül- és védelempolitika terén

A képviselők megdöbbenéssel értesültek az elkövetett afganisztáni jogsértésekről, többek között kivégzésekről, gyermekkatonák toborzásáról, békés tüntetések leveréséről, az eltérő vélemények kifejezésének elfojtásáról és az emberi jogok, különösen a nők és lányok jogainak korlátozásáról szóló hírekről. A csütörtökön 536 szavazattal, 96 ellenszavazat és 50 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban közös fellépésre szólítják fel az Uniót és annak tagállamait azért, hogy a veszélyeztetett uniós polgárokat és afgánokat elsősorban a rendelkezésre álló biztonságos folyosókon keresztül evakuálni tudják.

Segítséget az Afganisztánnal szomszédos országoknak és a rezsim elől menekülőknek

A képviselők hangsúlyozzák: a legtöbb afgán menekült a szomszédos országokban keres menedéket. Az Uniónak ezért támogatnia kell ezeket az országokat, és segítenie kell létrehozni humanitárius folyosókat, amelyeken keresztül élelmiszersegély, víz, higiéniai szolgáltatások és gyógyszerek juttathatók célba. Azonban ez önmagában nem helyettesíti a teljes körű európai menekültügyi és migrációs politika alkalmazását, amelynek elsősorban a leginkább veszélyeztetettek és a kiszolgáltatottak áttelepítésére kell koncentrálnia, és tartalmaznia kell egy különleges vízumprogramot a tálib rezsimtől védelmet kérő afgán nők számára, jelenti ki a Parlament.

A képviselők felszólítják a tagállamokat, hogy értékeljék újra a jelenlegi és a közelmúltbeli afgán menedékjogi kérelmeket, beleértve az elutasítottakat is. A Parlament kiemeli: semmilyen körülmények között nem kerülhet sor arra, hogy valakit Afganisztánba visszatoloncoljanak. A Bizottságot pedig ismét felkérik, hogy terjesszen be jogalkotási javaslatot a humanitárius vízumokról és a felelősség tagállamok közötti egyenlő megosztásáról.

A képviselők elismerik, hogy logisztikai és humanitárius ügyekben operatív együttműködésre van szükség a tálib kormánnyal annak érdekében, hogy a rászoruló polgári lakossághoz eljusson a humanitárius segítség, és hogy az országot elhagyni próbáló külföldiek és afgánok biztosan kijuthassanak Afganisztánból. Azonban nincsenek meg a feltételei annak, hogy politikailag elismerjék a tálib rezsimet, amely jelenleg épp lerombolja az elmúlt húsz év összes eredményét.

Ébresztő az Európai Uniónak

Az amerikai és nemzetközi erők Afganisztánból való kivonása a nyugati kül- és biztonságpolitika és stratégia kollektív kudarca, jelentik ki a képviselők. A képviselők arra is rámutatnak: a közös kudarc stratégiai előnyt jelent a nem nyugati hatalmak és a környező országok, elsősorban Pakisztán, valamint Kína és – kisebb mértékben – Oroszország számára.

A Parlament végül hangsúlyozza, hogy az Uniónak jelentősen meg kell erősítenie az önálló fellépésre irányuló képességét, és valódi európai védelmi uniót kell kiépítenie.

A vita magyar felszólalói