Európa digitális évtizede: A Bizottság felvázolja digitális átállással kapcsolatos jövőképét

Európa

Az Európai Bizottság közleményt adott ki, amelyben felvázolja, hogyan és milyen célok mentén kell 2030-ig megvalósítani Európa digitális átalakítását. A sikeres digitális transzformáció a klímasemleges, körforgásos és ellenállóképes gazdaságra való átállás megvalósításához is elengedhetetlen, és kulcsfontosságú ahhoz, hogy a világjárványt követően az európai gazdaság és társadalom fenntartható módon működjön.

Az EU arra törekszik, hogy digitálisan szuverén legyen a mai világban, amelyet a nyitottság és az összekapcsoltság jellemez, és olyan digitális szakpolitikát folytasson, amely lehetővé teszi az emberközpontú, fenntartható és virágzó digitális jövő megvalósítását. Ehhez meg kell szüntetni a sebezhetőségeket és a függőségi helyzeteket, és fel kell gyorsítani a beruházásokat.

Ursula von der Leyen elnök hirdette meg azt a célt, hogy a következő éveket Európa „digitális évtizedévé” kell tenni – a mai bizottsági közlemény ennek a felhívásnak a jegyében született meg. A Bizottság egy sor digitális jog és elv elfogadását, fontos, több országra kiterjedő és uniós, tagállami és ipari beruházásokon egyaránt alapuló projektek gyors elindítását, valamint egy átfogó irányítási keretrendszer – a digitális iránytű – bevezetését javasolja. A digitális iránytű arra szolgál, hogy a 2030-ra vonatkozó uniós digitális törekvések konkrét eredményekhez vezessenek négy, kiemelten fontos területen:

  1. Digitálisan képzett lakosság és magasan képzett digitális szakemberek: 2030-ra a teljes felnőtt lakosság legalább 80%-ának rendelkeznie kell alapvető digitális készségekkel, és 20 millió IKT-szakembert kell foglalkoztatni az EU-ban.
  2. Biztonságos, jól teljesítő és fenntartható digitális infrastruktúrák: egyebek mellett 2030-ra valamennyi uniós háztartásnak gigabites internet-hozáféréssel kell rendelkeznie, az 5G hálózatnak minden lakott területet le kell fednie, és el kell érni, hogy Európa kifejlessze az első kvantumszámítógépét.
  3. A vállalkozások digitális átalakulása: többek között az a cél, hogy 2030-ra négy vállalkozásból három használjon felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat, nagy adathalmazokat („big data”) és mesterséges intelligenciát.
  4. A közszolgáltatások digitalizálása: 2030-ra valamennyi kulcsfontosságú közszolgáltatásnak elérhetőnek kell lennie az interneten, minden polgárnak hozzá kell férnie elektronikus egészségügyi dokumentációjához, a lakosság 80%-ának pedig elektronikus személyazonosítási megoldást kell alkalmaznia.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.