Migránsok visszaküldése és visszafogadása

Európa

Migránsok visszaküldése és visszafogadása: a Bizottság az EU-n belüli és a külső partnerekkel folytatott együttműködés javítását szorgalmazza.

Az Európai Bizottság a tegnapi napon benyújtotta a Tanácsnak azt az értékelést, melyet az intézmény első ízben készített a migránsok visszafogadása terén a partnerországokkal folytatott együttműködéssel kapcsolatos tényállásról. Erre a módosított uniós Vízumkódexben előírtak szerint, valamint a tavaly szeptemberben előterjesztett új migrációs és menekültügyi paktumban körvonalazott átfogó migrációs politikai megközelítés jegyében került sor. A származási országokba történő hatékony visszaküldés, valamint az ottani eredményes visszafogadás és fenntartható reintegráció alapvető elemei a nem uniós országokkal kialakított átfogó migrációs együttműködésnek.

A nemzetközi jog értelmében mindegyik ország köteles visszafogadni a saját állampolgárait. A nem uniós országok által a migránsok visszafogadása terén tanúsított együttműködésről tegnap előterjesztett – korlátozott terjesztésű – bizottsági értékelés átfogó mutatókon alapul. Ezek a mutatók – a személyazonosság megállapításától kezdve az úti okmányok kiállításán át a tényleges visszaküldésig – a visszafogadási folyamat összes szakaszát figyelembe veszik. A tagállamok az értékelés tárgyát képező partnerországok közel kétharmada részéről jó vagy átlagos együttműködést tapasztalnak a visszaküldés és a visszafogadás terén. A fennmaradó alig több mint egyharmad esetében azonban javítani kell az együttműködést. A Bizottság fel fogja használni az értékelés megállapításait, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a partnerországokat, amelyek az utóbbi csoportba tartoznak.

A visszaküldést hátráltató akadályok közül sokat az Európai Unió területén belül kell elhárítani. Felszámolásukhoz jobb eljárásokra van szükség, amelyek csökkentik a tagállami intézkedések széttagoltságát, a tagállamoknak pedig szorosabban együtt kell működniük és nagyobb szolidaritást kell vállalniuk egymással. Ennek szellemében az új migrációs és menekültügyi paktum előkészíti a közös uniós visszaküldési rendszer kialakítását. A tagállami eljárások javítása szükségessé teszi az egyeztetést a jogalkotás terén, és ezt a célt szolgálja a visszaküldéssel foglalkozó koordinátor közelgő kinevezése is.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).