Új EU–USA cselekvési program a globális változásért

Európa

Az Európai Bizottság és Josep Borrell, az EU közös kül- és biztonságpolitikai főképviselője ma új, előretekintő transzatlanti cselekvési program kialakítására irányuló javaslatot terjesztett elő. Az EU és az USA közötti kapcsolatokat az elmúlt években geopolitikai hatalmi átrendeződések, kétoldalú feszültségek és egyoldalú lépések tették próbára, most viszont Joe Biden megválasztott elnök és Kamala Harris megválasztott alelnök győzelme – ha ez határozottabb és cselekvőképesebb európai uniós politikával párosul és a geopolitikai-gazdasági helyzet átrendeződésével jár – kivételes lehetőséget kínál arra, hogy közös értékeinken, érdekeinken és globális befolyásunkon alapuló új transzatlanti cselekvési programot dolgozzunk ki a globális együttműködés előmozdítása érdekében.

Az új program négy cselekvési területet fog át, melyek a következők: az emberi egészség javítása világszinten; bolygónk védelme; vezető szerep a kereskedelem és a technológia terén; valamint globális fellépés és biztonság.

Az Európai Bizottság felkéri az Európai Tanácsot, hogy hagyja jóvá a globális együttműködést szolgáló új transzatlanti cselekvési program most előterjesztett ütemtervét és az ebben javasolt kezdeti intézkedéseket. A cselekvési program elindítására a tervek szerint a 2021 első felében megrendezésre kerülő EU–USA csúcstalálkozón kerül majd sor.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).