Semmelweis orvosának tanácsai az egészséges izületekért

Egyetem
A Semmelweis sorozatának legújabb a részében dr. Perlaky Tamás, az Egyetem Ortopédiai Klinikájának szakorvosa ad tanácsokat az ízületek egészségének megőrzéséhez.

Ízületeink jó működéséhez több tényező együttállása szükséges: megfelelő anatómiai helyzet, azaz az ízület tengelyállását, statikáját ne térítse el a szabályostól valamilyen veleszületett deformitás, vagy sérülés; megfelelő mennyiségű terhelés; szimmetrikus ízületstabilizáló elemek, azaz oldalszalagok és keresztszalagok; az ízületet szabályosan mozgatni képes izomzat és tápanyagok.

1. Tudjunk róla, hogy valamilyen mértékű porckopás 60 éves kor felett elkerülhetetlen, de hogy ez milyen mértékű, azon múlik, mennyire sikerült elkerülni a kopást gyorsító tényezőket.

Testünk minden ízületének fájdalmatlan, könnyed mozgását az ízületeket alkotó csontok felszínét borító üvegporc (hialinporc), egy rendkívül erős, sima felületű szövet biztosítja. Ennek az üvegporcnak az élettartama 60 év, addigra veszít folyadéktartalmából és kiszárad, jelentősen csökken a rugalmassága, folyamatosan vékonyodik, vastagságában és szerkezetében is károsodik. Ez nem jelent mást, minthogy a 60 fölötti korosztályban mindenkinél jelentkezik valamilyen mértékű porckopás, ami a mértéktől függően okoz tüneteket, fájdalmat. Az üvegporc kopása egy nem visszafordítható, illetve nem megállítható folyamat, annyit tehetünk ellene, hogy saját életünkben megkeressük a kopást gyorsító tényezőket és ezeket elkerüljük – hívta fel a figyelmet dr. Perlaky Tamás.

2. Figyeljünk a súlyunkra, már 5 kg felesleg is sokat ront!

Magyarországon gyakori probléma a túlsúly, amiből már 5 kg plusz is 50 százalékkal növeli a teherviselő, azaz a térd- és csípőízületi panaszok súlyosságát. A cipekedés, a nehéz súlyok mozgatásával járó fizikai terhelés ugyanúgy károsít, mint az elhízás.

3. Mozogjunk, sportoljunk rendszeresen, mert az ízületeink terhelés nélkül is tönkre mennek, ha nem teszünk ellene!

Az ízületi porcot az ízületi folyadék táplálja, ez olyan, mint a motorban a motorolaj. Az ízületi folyadék megfelelő áramlásához, a tápanyagok porchoz szállításához mozgásra van szükség, tehát aki egész nap fekszik, annak ugyanúgy tönkre mennek az ízületei, mint annak, aki túlterheli őket. A mozgás tehát kulcskérdés az ízületek egészsége szempontjából is. Érdemes olyan sportot, mozgásformát választani, ami kordában tartja testsúlyt, terheli az izmokat, de az ízületekkel kíméletes. Ilyen a biciklizés, az úszás, az evezőpad, vagy az ellipszistréner. Ajánlott még a gyorsgyaloglás, a kocogás és a nordic walking is. Sportolás előtt mindig melegítsünk be, és soha ne hagyjuk ki utána a nyújtást, amivel az ülőmunkából adódó ízületi terhelések károsító hatását is csökkenthetjük.

4. Figyeljünk oda a táplálkozásunkra! Szedjünk porcerősítőt!

A porc élettartamát befolyásolja a táplálkozás: az étrend tartalmazzon telítetlen zsírsavakat, D-vitamint, kalciumot. Nagyon sokféle porcerősítő készítményt lehet kapni, amelyek jellemzően a porc építőanyagait – kalcium, D-vitamin, glükozamin, hialuronsav, kondroitin, MSM – tartalmazzák különféle összetételben és arányban. Ezek az építőanyagok valamilyen mértékben felszívódnak és eljutnak az adott ízülethez, nem csodaszerek, de a mozgással együtt működnek. Hogy kinek melyik készítmény válik be, az teljesen egyéni – hangsúlyozza dr. Perlaky Tamás, hozzátéve, hogy érdemes egy fajta készítményt két hónapig szedni, hogy kiderüljön a hatása.

5. Sérülés, fájdalom esetén forduljunk orvoshoz!

Az ízületek sérülései jellemzően maguktól is meggyógyulnak – térd- és vállízületnél ez halmozottan igaz, de van olyan elváltozás, ami kezelés, műtét nélkül még fájdalommentesség esetén is az ízület károsodáshoz vezet hosszú távon. Ha valakinek például elszakad a térdében a keresztszalagja, de nem fáj igazán, nem korlátozza a mindennapokban, nem akar sportolni, akkor az ízületben kialakul egy olyan mini-, vagy mikroinstabilitás, aminek köszönhetően az ízület rendellenesen mozog, és az emiatt fellépő nyíró erők nagyon hamar eldarálják az ízületi porcot – magyarázza dr. Perlaky Tamás. Gyakori sérülés a térdben a köznyelvben porcleválásként emlegetett meniscusszakadás, ami azzal járhat, hogy a leszakadt lebeny folyamatosan darálja a porcfelszínt. Ez noha nem feltétlenül jár fájdalommal, viszont fél-, egy év alatt elég komoly, vissza nem fordítható porckárosodást okoz, ami miatt hosszabb távon az ízület gyorsabban tönkremegy, mintha egy műtéttel eltávolították volna a leszakadt részt.

Egyes anyagcsere- és autoimmun betegségek – pl. köszvény, reumatoid artritisz, pszoriázis – az ízületeket is károsítják, így ezek fennállása esetén a korai kopás (artrózis) megelőzése érdekében különösen fontos betartani az ízületkímélő tanácsokat, diétát, mozgást, súlykontrollt – emeli ki a szakorvos.

Sorozat első része, itt olvasható.

A Semmelweis orvosai szerint mi is tehetünk a tüdőnk egészségéért