Okoslabor épül az ELTE természettudományi karán

Egyetem
A mesterséges intelligenciával és a legkorszerűbb smart technológiákkal felszerelt SuperSmartLab az ELTE eddigi legnagyobb – az EU Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapból finanszírozott, központi koordinációval megvalósuló – kémiai beruházása, ahol 2024-től vegyészeket és kémiatanárokat képeznek majd.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2022 áprilisában indította el a „Gyakorlatorientált felsőfokú képzés infrastrukturális és készségfejlesztés az ELTE-n” című, RRF-2.1.2-21-2022-00023 azonosítószámú projektjét. A program az ELTE valamennyi Kari egységét érintően három egymáshoz szorosan kapcsolódó területen valósul meg: a gyakorlati képzéshez szükséges laboroknak helyet adó épületek részleges energetikai rekonstrukción esnek át, ezzel párhuzamosan fejlesztik az egyetemi digitális eszközparkot és az egyetemi informatikai hálózatot, illetve megújítják a digitális oktatásmódszertant, és a hallgatók és oktatók digitális kompetenciáit is növelik.

A fentiekben felsorolt célok mentén épül meg a Természettudományi Karon a régió, sőt egész Közép-Európa jelenleg legjobban felszerelt egyetemi kémiai oktatólaboratóriuma, a SuperSmartLab.

2024-től az egyetem alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatói 60 fős, a kor kihívásainak minden tekintetben megfelelő oktatólaboratóriumban kezdhetik meg tanulmányaikat és a karrierjükre való felkészülést. A hallgatók minden munkaállomáson okostechnológiákkal felszerelt számítógépes rendszer segítségével tanulhatnak és végezhetik a kísérleteket, a labormunkát kifejezetten erre a célra fejlesztett mobilapplikáció is segíti. A laborprogramok betekintést adnak a mesterséges intelligencia kémiai alkalmazásaiba is.

“Olyan szakembereket szeretnénk képezni, akik a modern kémia elveit a smart technológiákkal ötvözve képesek korunk tudományos kihívásaira innovatív megoldásokat találni – mondta Kacskovics Imre dékán. – A projektbe szívesen bevonunk és várunk vállalati szereplőket, befektetőket is.”