Merkely Béla: a tudományos kutatással eltöltött idő soha nem elvesztegetett

Egyetem

A tudományos kutatással eltöltött idő soha nem számít elvesztegetett időnek, a tudományos diákköri munka emellett fejleszti a kitartás képességét, megtanít a kudarc tűrésére és a siker elviselésére is – mondta a Semmelweis Egyetem (SE) rektora szerdán Budapesten.

Merkely Béla a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) orvos- és egészségtudományi szekciójának megnyitóján úgy fogalmazott: a tudományos diákköri konferencia lényege, hogy a hallgatók a lehető legtöbbet hozzák ki magukból és önmagukkal versengve tegyenek meg mindent azért, hogy ma jobbak legyenek, mint tegnap és holnap jobbá váljanak, mint amilyenek ma.

A rektor a hallgatókhoz szólva azt mondta: öröm ennyi tehetséges és szorgalmas fiatalt látni, és aki ma itt ül, annak sokkal nagyobb esélye van egyetemi tanárrá válni. Megjegyezte, hogy a tdk adja az alapot az egyetem emberi erőforrásának fejlesztéséhez, azaz a tudományos diákkör bölcsője az utánpótlásnak, hiszen ezen belőlük lesznek PhD-s hallgatók, leendő oktatók vagy professzorok.

Az orvos- és egészségtudomány egy életre szóló hivatás, a tudásanyag évről évre rendkívüli módon fejlődik, így ennek a tudományágnak a művelése elképzelhetetlen az egész életen át tartó tanulás nélkül – hangoztatta.

Hozzátette: az OTDK-n előadó hallgatók azzal is kitűnnek, hogy nemcsak ennek a tudásnak az elsajátításában járnak élen, hanem maguk is aktívan hozzátesznek ehhez. “Önök, vagyis azok a tehetségek jelentik a tudomány új reménységét, akik vállalják a kihívásokat, az új feladatokat, és megvan bennük a kellő kitartás és alázat” – fogalmazott Merkely Béla.

A rektor – felidézve saját egykori tudományos diákköri tevékenységét – kitért arra, hogy az egyik “legfontosabb, legnemesebb” feladatának tartja a tehetségek gondozását, és hogy minél többen “fertőződjenek” meg a tudomány szeretetével.

A SE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója azt mondta, hogy az egyetem több mint 250 éves története során mindig élen járt a tehetséggondozásban, a tudományos kutatásban és abban, hogy az itt megszerzett tudás minél jobban hasznosuljon a betegágy mellett.

Fontosnak tartják azt is, hogy utat mutassanak a következő generációnak, meg kell adni a lehetőséget azoknak, akikben megvan a tehetség, a szorgalom és a kitartás – fejtette ki Merkely Béla.

Szijártó Attila, a Tudományos Diákköri Tanács elnöke, a szekció ügyvezető elnöke, az SE Sebészeti, Transzplantációs, Gasztroenerológiai Klinika igazgatója arról beszélt, hogy a tdk-s munka feladata a lelkes fiatal hallgatók bátorítása, felkarolása, az, hogy megismerkedjenek a kutatás alapvető fortélyaival. Az egyetemi évek alatt megszerzett ilyen irányú tudás nélkülözhetetlen a későbbi “szintetizáló tudásokhoz”.

Beszámolt arról, az OTDK orvos- és egészségtudományi szekció 69 tagozatában 553 előadást mutatnak majd be. Az április 18. és 21. között zajló szekcióprogramnak a Semmelweis Egyetem ad otthont, és tizenegy intézményből több mint hatszáz hallgató érkezik, a budapesti orvosképzőről 178 hallgató regisztrált az OTDK-ra.

Mátyus László, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) alelnöke, szekcióelnök arról beszélt, hogy a TDK egy hungarikum, a tehetséggondozás legmagasabb formája, ahol a témavezetők a tudomány mesterfogásait adják át a hallgatóknak.

A zsűritől azt kérte, hogy az egyes tagozatokban azok kerüljenek díjazásra, akik a legtöbb hozzáadott értéket adták az egyes munkákhoz. “Az egyedüli (értékelési) szempont csak az lehet, hogy ki a legjobb hallgató” – emelte ki.

(MTI)