Feltörekvők között a Debreceni Egyetem

Egyetem

A Debreceni Egyetem ismét előkelő helyen szerepel a Quacquarelli Symonds legújabb, feltörekvő európai és közép-ázsiai egyetemi rangsorán.

A Quacquarelli Symonds (QS) rangsor tavaly állította sorrendbe először a feltörekvő európai és közép-ázsiai országok egyetemeit Emerging Europe and Central Asia néven. Akkor a legjobb száz intézményt sorolták fel, idén azonban százötven egyetem mutatóit mérték össze, és adták közre október 21-én Isztambulban. Magyarországról tíz egyetem került fel a listára, a Debreceni Egyetem az összesítésben a 29. helyezést érte el.

Első helyen a Lomonosov Moszkvai Állami Egyetem áll, melyet egy újabb orosz, a Novosibirsk Állami Egyetem és a prágai Károly Egyetem követ. A felsőoktatási rangsorban az orosz intézmények dominálnak (48 a 150 intézményből), emellett 16 török, 14 kazahsztáni, 12 lengyel, 10 cseh, 9 ukrán felsőoktatási intézmény képviseltette magát. A magyar egyetemek közül a tavalyi hat után idén már tíz került be a rangsorba.

A világranglistával ellentétben a szűkebb rangsor objektívebben tükrözi a fejlődő országok egyetemeinek színvonalát, hiszen ebben az összesítésben nem szerepelnek sem amerikai, sem angol egyetemek. A sorrend kialakításában 9 fő tényezőt vizsgáltak. Az értékelésben az akadémiai tekintély 30%-ot, a munkaadói elismertség 20%-ot, a kar/hallgató arány 15%-ot, a karra eső publikációk száma és a webes megjelenés 10-10%-ot, a PhD fokozattal rendelkezők száma és a publikációk idézettsége 5-5%-ot, a külföldi oktatók, valamint a külföldi hallgatók aránya 2,5-2,5%-ot jelentett.

Csernoch László a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese szerint ez a lista azért ad valósabb és jobban összehasonlítható eredményt, mert az anyagilag hasonló lehetőségekkel rendelkező egyetemeket listázza.

– Büszkék lehetünk a Debreceni Egyetem 29. helyezésére, hiszen a sorrend felállításához nem csak százötven, hanem ennél sokkal több intézmény adatait vetették össze, tehát már önmagában az is szép eredmény, ha egy egyetem felkerül a rangsorra – tette hozzá a rektorhelyettes.

A rangsor ide kattintva érhető el.