Rekord érdeklődés a fogászati szűrésen

Egyetem

Mintegy háromszázan vették igénybe az ingyenes fogászati szűrővizsgálatot a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán múlt héten.

Hatodik alkalommal várták ingyenes fogászati szűrővizsgálattal a debrecenieket október 14-én és 18-án a Fogorvostudományi Kar negyed- és ötödéves hallgatói, akik nemcsak ellenőrizték a látogatók fogait, hanem előjegyezték a szükséges kezeléseket is. A felnőtteket tanácsadással és kezelési tervvel segítették, a gyerekek pedig játszóházban ismerkedhettek meg a szájápolási szokásokkal, a helyes fogmosási technikákkal. A rendezvényen több mint nyolcvan hallgató fogadta az érkezőket.

– A két szűrőnapon összesen 269-en keresték fel a fogászati rendelőt, és mindössze két résztvevő volt csak, akinek semmilyen kezelésre nem volt szüksége. A legfiatalabb látogató két és fél, a legidősebb 80 éves volt, az érdeklődők átlagéletkora pedig 45 év volt. Nagyon sokan szorulnak fogpótlásra, fogsorra és hídra, és akadtak olyanok is, akinél tizennégy kezeletlen szuvas fogat találtunk – összegezte a tapasztalatokat Alberth Márta tanszékvezető, aki szerint ezek az adatok és az érdeklődők magas létszáma is azt mutatja, hogy van igény az ingyenes szűrővizsgálatokra.

A hallgatók az előjegyzett kezelések során a töméseket ingyen készítik el, és fogpótlások esetén is csak a fogtechnikai díjat kell kifizetni. A Fogorvostudományi Karon a hagyományokhoz hűen jövőre is várják majd a lakosságot ingyenes szűréssel.