Fogápolás okosan – segít az okosfogkefe

Egyetem

Milyen erővel, hány percig, hogyan, naponta hányszor mossuk? Az okosfogkefe ezt is megmondja használójának.

Már hazánkban is elérhető az okosfogkefe, ami az okostelefonra letöltött alkalmazás segítségével képes kommunikálni az eszköz tulajdonosával. A rendkívül intelligens szerkezettől a fogorvosok azt várják, hogy segíti a helyes szájhigiénés szokások kialakítását, hiszen a fiatal korosztályt könnyű megszólítani a technikai újdonságok segítségével. Az okos eszköz ugyanis nemcsak a megfelelő használathoz ad utasításokat, hanem havi statisztikát készít, jelzi, hogy mikor kell lecserélni az elhasználódott fejet, de még akkor is „szól”, ha a nyelvtisztításról feledkezett meg valaki. Ezzel az újdonsággal talán azon az elgondolkodtató adaton is javíthatunk, miszerint egy átlag magyar egy évig használja ugyanazt a fogkefét.

– A fogászatban nagyon fontosak a korosztályok: 0-3 éves korú gyermekek esetén a szülőt kell motiválni, a gyerekek könnyedén rászoktathatók a megfelelő szájápolásra játékosan, mesékkel, színes eszközökkel, ám a tinédzserek és fiatalok kevésbé lelkesíthetők. Reményeim szerint az okosfogkefével ők is szívesebbek gondozzák majd fogaikat, ami náluk különösen fontos, hiszen sokan fogszabályozót is viselnek, ami még inkább szükségessé teszi a fogak tisztán tartását – mondja Alberth Márta, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kar Gyermekfogászati- és Fogszabályozási Tanszékének vezetője.

Ma már a fogkrémek választéka is egyre jobban illeszkedik a fogproblémákhoz. A szakember arra biztat, bártan válasszunk saját igényeink szerint, hiszen mindenre van megoldás, csak keresni kell. Az érzékeny fogakra készült termékek mellett éppúgy találunk a saverózió ellen védő készítményt, mint az ínygyulladásra vagy az elszíneződött fogak számára megoldást nyújtó fogkrémet. Ezeket szájvízzel is kombinálhatjuk, ám abból mindenképp az alkoholmenteset vegyük – figyelmeztet az egyetemi docens.

A lehetőségek tehát adottak, hogy szépítsünk azon a szomorú eredményen, mely szerint hazánk, egy Európa 46 országára kiterjedő statisztika szerint első helyen áll a szájüregi daganatok halálozási mutatóit tekintve: évente mintegy 1800 férfi és 200 nő veszíti életét. Ebben szerepet játszik a dohányzás és az alkohol, amelyek együttes fogyasztása megtöbbszörözi a szájüregi rák kialakulásának kockázatát. Szembetűnő, hogy ez a betegség inkább a férfiakat veszélyeztetni, aminek okát a szakember abban látja, hogy a férfiak kevésbé figyelnek oda a szájhigiénére.

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának felmérése szerint a felnőtt lakosság fogainak fele beteg: a 32 maradandó fogból 16 tömött, szuvas vagy hiányzik, a szűrőviszgálaton megjelenteknek átlagosan három ellátatlan szuvas foguk van, negyven százalékuknak súlyos ínygyulladása, negyedének fogágy gyulladása van, ami a fogak elvesztéséhez vezet.

A debreceni Fogorvostudományi Kar saját eszközeivel igyekszik javítani a mutatókat. Már hatodik éve szerveznek ősszel ingyenes fogászati szűrőnapokat, ahol negyed- és ötödéves hallgatók szakorvosi felügyelettel vizsgálják meg a pácienseket. Idén október 14-én, szerdán 17 és 19 óra között, illetve október 18-án, vasárnap 9 és 12 óra között várják az érdeklődőket. A gyerekek játszóházban ismerkedhetnek meg a szájápolási szokásokkal, a felnőtteket pedig tanácsadással és kezelési tervvel segítik. A töméseket ingyen készítik el, és fogpótlások esetén is csak a fogtechnikai díjat kell kifizetni.