Árvíz Budapesten

Órákon belül tetőzhet a Duna Budapestnél

Helyi hírek

A folyó vízszintje a reggeli órákban 830 centiméter a fővárosnál – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szombat reggel a lakosságot.  Siklós Gabriella közölte azt is,  nem valószínű, hogy a 830 centiméternél már sokkal tovább emelkedne  a Duna vízszintje, mert a Lajtán a vártnál kevesebb víz érkezett. Hozzátette, hogy a Dunakanyarban a 2013-as rekord árvízhez képest 50 centiméterrel alacsonyabb volt a tetőzés vízszintje.

Előfordulnak buzgárok,csurgók a védműveken 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szakemberek folyamatosan találnak buzgárókat, csurgókat a védműveken, és ezek megjelenése a tetőzésnél egyre gyakoribb lesz.Kérdésre elmondta azt is, hogy Pilismaróton megcsúszott (suvadt) a töltés, de a szakemberek ezt gyorsan kezelték és leterhelték a védművet.

Margit-sziget kitart

Tájékoztatójában kitért arra is, hogy nem értesült semmilyen különleges eseményről a budapesti védekezés kapcsán; a Margit-szigeten a védművek tartanak, szivárgásról egyelőre nincs hír.A Duna főváros alatti szakaszáról szólva megjegyezte, hogy egy korábbi nagy árvíz miatt ezen a részen nagyon magas a partfal, és a mostani védművek is már készen állnak.

(MTI)