Rasszizmusellenes üzenetet fogalmazott meg a magyarok számára az Oscar-díjas rendező

Világ
A 12 év rabszolgaságért Oscart-díjat nyert világhírű brit rendező, Sir Steve McQueen most a  „Blitz” című filmjével harcol a rasszizmus ellen. Ott jártunk a tegnapi sajtóvetítésen Los Angelesben, ahol az azt követő fogadáson a rendező személyes üzenetében toleranciára szólította fel azokat a magyarokat is, akik a faji megkülönböztetést támogatják.

A film története egy 9 éves fekete kisfiú, George (Elliott Heffernan) életveszélyes kalandokkal teli útját követi a II. világháború idején Londonban, akit fehér édesanyja, Rita (Saoirse Ronan) biztonságba küld az angol vidékre, amikor a bombatámadások előtt a hatóságok evakuálják a a városból a gyermekeket. Ám George-nak más a terve, dacosan és eltökélten megszökik a gyermekeket szállító vonatról, hogy visszatérhessen édesanyjához és nagyapjához, Geraldhoz (Paul Weller) Kelet-Londonba. A fiú hamarosan hatalmas veszélybe kerül, miközben Rita kétségbeesetten keresi eltűnt fiát.
 A rendező az anya és fiú kapcsolatán keresztül érzékenyen ábrázolja, hogy a bőrszín kérdésének semmilyen létjogosultsága nem lehet az emberek egymás iránti érzéseiben. “Ez a film a szeretetről szól. A legnagyobb alkotói félelmem az volt, hogy hogyan fogom tudni hitelesen ábrázolni az anya és a fia kapcsolatát.’ – vallotta be a rendező egy tegnapi sajtóvetítés utáni beszélgetésen, majd hozzátette – “A világháborús filmekben a nőket nem látjuk eléggé.  Pedig hatalmas súly nehezedett rájuk ebben a nehéz időszakban. Amellett, hogy el kellett látniuk az otthon maradt idősebb, rászoruló családtagokat, aggódtak a harctéren harcoló férjeikért, a gyermekeket távolra küldték rettegéssel a szívükben és a hiányukkal kellett tovább élniük a nehéz mindennapokat, amelyekben esztergályos padok mellett végezték a nehéz fizikai munkát. Például bombákat gyártottak a bombázó repülőgépek számára. Ez a film ezek előtt a nők előtt is tiszteleg.”
 A rendező emlékeztetett arra is, hogy a legtöbb világháborús film nem mutatja meg azt, hogy London már ekkor is egy sokszínű, multikulturális város volt. A vetítés utáni fogadáson rendező reményét fejezte ki lapunkon keresztül, hogy a Magyarországon is problémát jelentő rasszizmus csökkentéséhez is hozzájárulhat a film üzenete.
A csodálatos képi világgal, megrázó jelenetekkel, nagyszerű színészi alakításokkal teli filmet az Oscar- és BAFTA-díjas McQueen írta és rendezte. A főbb szerepekben az Oscar- és BAFTA-jelölt Saoirse Ronan, valamint a most bemutatkozó fiatal tehetség Elliot Heffernan látható. Mellettük Harris Dickinson, Benjamin Clementine, Kathy Burke, Weller, Stephen Graham, Leigh Gill, Mica Ricketts, CJ Beckford, Alex Jennings, Joshua McGuire, Hayley Squires, Erin Kellyman és Sally Messham is feltűnik a filmvásznon.