Autósokra támadtak a debreceni tábor lakói

Rendőrség

Autósokra támadt a debreceni migrációs tábor mintegy száz lakója, botokkal felfegyverkezve hétfő délután a tábor melletti 471-es számú úton.

A környékbeliek elmondása szerint botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. Sérültekről nincs információ.

A rendőrség rendkívüli erőkkel van a helyszínen – tapasztalta az MTI tudósítója. Miután a támadók visszahúzódtak a táborba, a befogadóállomás bejáratánál farkasszemet néznek a felsorakozott, pajzsot viselő rendvédelmi erőkkel. A kapu túloldalán több tucatnyian állnak, néha rigmusokat skandálnak, többször azt kiabálták, hogy “Allah akbar”.

A rendvédelmi erők ruháján rendőrség, készenléti rendőrség és határőrség felirat olvasható.
A tábor bejáratához folyamatosan érkeztek rendőrségi kocsik, jelen vannak a mentők és a tűzoltók is.

Két migráns vallási konfliktusa miatt robbant ki az összetűzés a debreceni menekülteket befogadó állomáson – közölte az MTI érdeklődésére a helyszínen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Demeter Erika rendőr hadnagy elmondta: ebbe a konfliktusba kapcsolódott be több menekült, akik később lezárták a 471-es számú főutat, kukát gyújtottak fel és megdobálták az autósokat.

A rendőrök könnygázt vetettek be a csoportosulás feloszlatására, lőfegyvert nem használtak, az összetűzésben senki nem sérült meg – tette hozzá a sajtóreferens.
Elmondta azt is, hogy egy embert a rendőrség őrizetbe vett.

Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet – írta közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Az MTI tudósítójának többen a helyszínen azt erősítették meg, hogy az egyik táborlakó megtaposta a Koránt, és emiatt történt az összetűzés.