Szeged, Szeged-Szabadka vasútvonal, vasút, vasútállomás, MÁV, utazás, sín, állomás, Szentmihály, építkezés

Elkerülhetőek lettek volna a halálos balesetek

Ország

A kórházban még mindig küzdenek annak a 15 éves fiúnak az életéért, aki a múlt héten életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, amikor vasútüzemi területen felmászott egy gabonaszállító kocsi tetejére Berettyóújfaluban. Csak a szerencsén múlt, hogy három barátja sérülések nélkül megúszta az életveszélyes játékot. 

    A 15 éves fiú a barátaival utazási szándékkal érkezett augusztus 18-án este a berettyóújfalui vasútállomásra, de lekésték a vonatot. Ezt követően a tiltó táblákat figyelmen kívül hagyva üzemi területre léptek, majd az áramütésre figyelmeztető, tiltó jelzések ellenére felmásztak a teherkocsikra. A gyerek olyan közel került a felsővezetékhez, hogy áramütés érte, ennek következtében lezuhant a kocsi tetejéről. Társai értesítették a mentőket, akik a fiút súlyos, életveszélyes sérülésekkel a helyi kórházba, majd nagyfokú égési sérülései miatt további ellátásra egy budapesti egészségügyi intézménybe szállították.

Nem egyedülálló esetről van szó. Szintén ebben az évben történt, hogy egy fiatal meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült, amikor vasútüzemi területen felmászott egy vasúti kocsi tetejére. A MÁV közleményben emlékeztetett arra, hogy tavaly is többen súlyos égési sérüléseket szenvedtek, és egy haláleset is történt, amikor felmásztak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára. 2022-ben a MÁV hálózatán történt két baleset halálos áldozata és sérültjei is 18 éven aluliak voltak. A vasúttársaság, a sérültek kora miatt a szülőkhöz, pedagógusokhoz fordul, azt kéri, hogy nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy a vasúti kocsik tetejére tilos és életveszélyes felmászni, mert már a villamos felsővezeték megközelítése is halálos áramütést okozhat.

Mindemellett úgy vélik, hogy a balesetek okait segít megértetni, ha azokat látványosan szemléltetik, ezért a BME Fizikai Intézet mesteroktatójának közreműködésével – SÍN-TÉR címmel – ismeretterjesztő filmeket készítenek, remélve, hogy ezzel csökken a balesetek száma.Elkerülhetőek a halálos áramütések A filmsorozat legújabb epizódja a vasúti kocsik tetején történt áramütések okait és következményeit mutatja be, a korábbiakban pedig az elsodrás és a fékút témaköreit dolgozták fel.