Az Oscar-díjas Deák Kristóf filmjét is bemutatták a 20. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon

Kultúra

Az Amerikai Filmakadémia legnagyobb díjával elismert magyar filmrendező személyesen vett részt Az unoka című, tavaly bemutatott nagyjátékfilmjének vetítésen és az azt követő közönségtalálkozón a Santa Monica-i Laemmle Monica  Film Center-ben október 29-én.

A 20. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál október 27-én nyitott a Magyar Passió című nagyjátékfilmmel és a mára már hagyományosnak számító díjátadó ünnepséggel. Eperjes Károlyt életműdíjjal jutalmazták. A fesztivál retrospektív vetítésekkel ünnepli a színész-rendező életművét.

A legtöbb elismerést begyűjtő film a Fazekas Péter rendezte A játszma lett. A film elnyerte a legjobb alkotásnak járó nagydíjat – Fazekas Pétert a legjobb rendező, Kulka Jánost és Staub Viktóriát a legjobb színészi alakításokért és Köbli Norbertet a legjobb forgatókönyvért díjazta a Bijan Tehrani vezette nemzetközi zsűri.

A fesztivál harmadik napján, teltházzal mutatták be Deák Kristóf Az unoka című legújabb filmjét, amely után angol nyelvű közönségtalálkozón válaszolt a rendező a nézők kérdéseire.

“Idősebb színészgenerációval dolgozhattam együtt Az unokában. A korelnök, a Béla bácsit alakító Baranyi László a forgatáskor 93 éves volt. Tartottam tőle, hogy nehézkes lesz a munka a Nagy Öregekkel, hogy talán lassabb lesz a forgatás dinamikája, a tempó, a kommunikáció. De feleslegesen izgultam, mert mindannyian kivételes művészek. Könnyedén, humorral és játékossággal tudtunk alkotni, és alázatra intett a hatalmas teherbírásuk és profi hozzáállásuk. A legjobbak legjobbjaival, igazi magyar színészlegendákkal vettem körbe magam ebben a filmben, akikhez néhány éve még oda se mertem volna menni, most meg instruálnom kellett őket. Imádtam!”

– osztotta meg forgatási élményeit a rendező a Los Angeles-i közönséggel.

A Bunyik Béla szervezésében rendezett filmszemlén huszonöt magyar filmet láthat a Los Angeles-i közönség november 2-ig. A fesztivál színes válogatása keresztmetszetet ad az elmúlt év magyar filmterméseiből.

– Vida Virág –