A debreceni Horovitz Tamás a Mazsihisz új alelnöke

Kultúra

Horovitz Tamást, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökét választotta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) alelnökévé a testület vasárnapi közgyűlésén.

A Mazsihisz másik alelnökét, Kiss Henriettet a szervezet május 15-i tisztújító közgyűlésén választották meg.

A vasárnapi szavazás második körében Horovitz Tamás 35, Tordai Péter, a Mazsihisz vezetőségének tagja, a Budai körzet elnöke 29 szavazatot kapott – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a közgyűlésen átadták a 2005-ben alapított “Magyarországi zsidókért” díjakat. Az elismeréssel a Mazsihisz azokat tünteti ki, “akik az elmúlt időszakban sokat tettek azért, hogy a társadalmi béke, az emberek, felekezetek közötti párbeszéd erősödjön”.

Vámos György, a Carl Lutz Alapítvány elnöke a “több tízezer magyar zsidó életét megmentő Carl Lutz svájci diplomata emlékének megőrzése érdekében végzett áldozatos munkájáért” vehette át a díjat.

Lebovits Imre egyetemi docens, holokauszt-túlélő a “magyar zsidóság érdekében végzett több évtizedes áldozatos és minden generáció számára példaértékű munkájáért”, Lisznyay-Szabó Mária a Dohány utcai zsinagóga orgonistájaként és az Anna Frank gimnáziumban végzett szeretetteljes és áldozatos munkájáért kapta meg az elismerést.

Drucker Tibort “a zsidó könyvkiadás és a magyar zsidó kultúra terjesztése területén végzett több évtizedes értékteremtő munkájáért”, Fekete Endréné kósersági felügyelőt pedig a “kósersági felügyelet érdekében végzett hagyománytisztelő munkájáért” tüntették ki.
Szénási Jonathan Sándor református lelkész a “zsidó-keresztény ismeretterjesztés, a párbeszéd előmozdítása és a békés együttélés elkötelezett híveként végzett munkájáért” – kapta meg az elismerést.

Salamon István “a Szegedi Zsidó Hitközség alelnökeként negyed évszádon keresztül a szegedi zsidóság érdekében végzett fáradhatatlan munkájáért” vehette át a díjat Heisler Andrástól, a Mazsihisz elnökétől és Tordai Péter vezetőségi tagtól – olvasható a közleményben.