Orbán Viktor és Papp László Debrecenben

Orbán Debrecenben: fejlesztésekről, bevándorlásról, autópályáról

Helyi hírek

A kormány úgy tekint Debrecenre, mint egy sikertörténetre, egy sikeres Magyarország “zászlóshajójára” – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Debrecenben.

A kormányfő – aki a sajtótájékoztatón a Modern városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Papp László polgármesterrel – elmondta: ahhoz, hogy ez megmaradjon, nemcsak a debreceniek és a helyi városvezetés, hanem a magyar kormány kötelessége és feladata is.

Orbán Viktor az együttműködés részleteire kitérve közölte, a megállapodás értelmében innovációs központot hoznak létre, fejlesztik a debreceni főpályaudvart, a repülőteret és a Nagyerdő turisztikai infrastruktúráját, angol nyelvű alap- és középfokú oktatási intézményt hoznak létre, új ipari park épül, illetve megújul a Debrecen és Püspökladány közötti vasútvonal.

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a városban “a mi politikai közösségünk nehezen kapott lábra”, 1990-ben és 1994-ben nehezen indult meg itt a mostani kormányzópárt, 1998 óta azonban töretlen a debreceniek bizalma.

Nehezen lehet másik olyan várost találni Magyarországon, ahol a nemzeti gondolatnak, a polgári fejlődésnek és keresztény értékeknek olyan erőteljes támogatottsága lenne, mint Debrecenben – mondta. A kormányfő jelezte, a büszkeségből, a politikai tényből az erős támogatottságból felelősség is fakad, a jelenlegi megállapodást megelőző tárgyalásokon a kormányt pedig különleges felelősséget érez a debreceni sikertörténet fenntartásáért.

Utalt arra, hogy az Európai Unióba történő 2004-es belépés utáni időszak nem sikertörténet a magyar gazdaság szempontjából, mivel sokat kellett dolgozni, hogy a csatlakozás utáni gödörből kivergődjön az ország. Ez már azonban mögöttünk van; ugyan vannak még gondjaink, de a város vezetőivel történt jelenlegi megbeszélést a jövő felé fordulás, a bizalom és a sikertörténet folytatásának lehetősége határozta meg.

A kormányfő kifejtette, vidéki városoknak különös súlya van a Magyarország jövője szempontjából. Az ország gazdasági teljesítményének nagyobb része ezekbe a településekre érkezik, a lakosság fele itt él és dolgozik, a legnagyobb iparcégek ezekben a városokban működnek.

Fontos, hogy a cívisvárosban fejlődjön a tudomány, az egyetem, az egészségügy, valamint folytatódjanak a sportberuházások – rögzítette Orbán Viktor. A tervezett fejlesztések a kormányfő elmondta, olyan beruházásokat akar megcélozni a város, hogy előbb-utóbb minden debreceni, aki dolgozni akar, az munkát találhasson.

A gazdasági versenyképesség javítása érdekében 5 milliárd forintból új innovációs beruházások indulnak, 21 milliárd forintot fordítanak az intermodális közlekedési csomópont, azaz a debreceni főpályaudvar fejlesztésére, valamint 16 milliárd forintot szán a kormány a Debrecen és Püspökladány közötti vasútvonal felújítására – sorolta a miniszterelnök. Hozzátette, a tervek szerint a hat-hétszáz hektáros, új ipari parkot alakítanak ki Debrecen környékén, ehhez az állam egyrészt földtulajdont biztosít városnak, másrészt – egy elkülönített összeggel – támogatja az ehhez kapcsolódó területszerzéseket is.

Döntés született a debreceni nemzetközi repülőtér 1,2 milliárd forint értékű fejlesztéséről, illetve egy új, angol nyelvű alap- és középfokú oktatási intézmény létrehozásáról – mondta a kormányfő, megemlítve, a Nagyerdő és a strandfürdő turisztikai célú fejlesztéseire 4 milliárd forintot biztosít majd a költségvetés.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón érintette a bevándorlás kérdését is, amiről azt mondta, különbséget kell tenni a menekültek és a bevándorlók között, utóbbiak azért jönnek el hazájukból, mert jobb életet remélnek maguknak. A debreceni menekülttáborral kapcsolatban ugyanakkor azt mondta, hogy ez nem egy menekült, hanem egy bevándorló tábor.

Nem lehet egy országba úgy megérkezni, hogy a fogadó ország törvényeinek megsértésével kezdik az életüket, vagyis illegálisan átlépik a határt – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez bűncselekmény.

Elmondta, ma az Európai Unió olyan szabályokat kényszerít az országra, miszerint ez nem bűncselekmény. Ez elfogadhatatlan, Magyarországnak meg kell védenie a jogrendjét és meg kell védenie a határait – jelentette ki.

“Brüsszel azt akarja, hogy aki idejön, maradjon itt, sőt, még többen jöjjenek, mi azt akarjuk, hogy ne jöjjenek már többen, és akik itt vannak, menjenek haza” – mondta a kormányfő.
Orbán Viktor hozzátette: kedden Strasbourgba utazik, ahol az Európai Parlament plenáris ülésén “Magyarország ismét napirenden van”, az egyik ok a menekültpolitikával kapcsolatos magyar álláspont.

A kormányfő a menekülttábor bezárásának céldátumát firtató kérdésre azt mondta: ezt az “ütközetet” Brüsszelben kell megnyerni, a fennálló uniós szabályok miatt jelenleg nem lehet bezárni, így először azok megváltoztatása szükséges.

Kérdésre beszélt arról is, hogy az M35-ös autópálya-szakasz megvalósítása a tervek szerint halad, s mind a reptér, mind a helyi közösségi közlekedés üzemeltetésével összefüggő állami szerepvállalásra vonatkozó kérésekben folyamatosak a tárgyalások. Arra a felvetésre, hogy országos egészségügyi központ jöhetne létre Debrecenben, azt felelte, hogy a klinika és az egyetem kapcsolatát a város által kezdeményezett formára alakították és a debreceniek által kijelölt fejlesztéseket hajtották végre. A kormány fizette a számlát, többet nem tud tenni – fűzte hozzá.

A sajtótájékoztatón Papp László beszédében elmondta, Debrecen az a város, ahol a jó teljesítmény sem feltétlenül elegendő, itt “a legjobbnak kell lenni”.

Debrecen mindig számíthatott az Orbán Viktor által vezetett kormányokra, úgy, ahogyan Debrecenre is számíthattak azok a kormányok, amelyek az ország fejlődését és gyarapodását helyezték előtérbe – mondta a városvezető.