Meghalt az egyik leggazdagabb magyar, nem tudni, mi lesz a vagyonával

Gazdaság

Elhunyt dr. Csebi Pogány Alajos, gyémántkereskedő, dunakiliti kastélytulajdonos, Magyarország egyik leggazdagabb embere – értesült a Blikk. Két gyermeke is tragikus körülmények között halt meg, egyik feleségét is elveszítette, így kérdéses, hogy ki örökli a vagyont.

Csebi Pogány Alajos 1952-ben, 20 évesen három társával Ausztriába disszidált, ahol öt évet volt különböző menekülttáborokban. A magyar forradalom hírére hazatért, és megsebesült Mosonmagyaróváron a határőrlaktanya előtti sortűzben.

1956-ban Ausztriából Belgiumba költözött. Megnősült, egy órás lányát vette feleségül. Három mesterséget tanul ki, az órást, a látszerészt és az ékszerészt. Az antwerpeni tőzsdén kezdett kereskedni, sikerrel, sokszor volt betörők célpontja, térdét többször is átlőtték. Felesége és lánya autóbalesetben meghalt.

Második házassága nem volt sikeres, de apósa, Lóránt Gyula révén jó barátságba került a magyar aranycsapat nyugaton élő tagjaival. Felesége kívánságára Belgiumból Franciaországba költözött.

A nyolcvanas években hazalátogatott Magyarországra, Dunakilitin épített kastélyt golfpályával. Aztán újból megnősült, a műkincseiből Mosonmagyaróváron nyitott galériát. 2003-ban a 100 leggazdagabb magyar között az 58. helyen szerepelt a neve, amire közölte, hogy szerinte az első helyen kellett volna lennie. 2011-ben a fia öngyilkos lett.

Fotó: poganygaleria.hu