Fenyőrügy: természetes gyógyír az influenza ellen

Gasztro

Ahogy a hűvösebb időszak beköszönt Magyarországon, az influenza egyre inkább terjed, különösen a kisgyermekeket érintve. A hagyományos gyógyszerek mellett a nyákoldók, vitaminok és antibakteriális szerek is fontos szerepet játszanak a gyógyulásban. Jó hír, hogy mindezeket természetes forrásból, a fenyőrügyből is nyerhetjük! Bár a jelenlegi szezonra már elkészült a gyűjtés, a tavaszi szüretre érdemes felkészülni.

Hirdessen nálunk! Megéri!

Mikor és Hol Gyűjtsünk Fenyőrügyet?

A fenyőrügyek gyűjtésének ideje általában április elejétől május végéig tart. Fontos, hogy a rügyeket tiszta, forgalmas utaktól és városi területektől távol gyűjtsük, hogy elkerüljük a szennyeződéseket. A legalkalmasabbak a 3-7 cm hosszú, fiatal és puha rügyek. Ne szedjünk le egyetlen fáról sem az összes rügyet! Több fáról gyűjtsünk kisebb mennyiségeket, hogy megőrizzük a fák egészségét és fenntartható növekedését.

Milyen Fenyőfajták Alkalmasak?

Nem minden fenyőfajta alkalmas a gyűjtésre! A tiszafa mérgező, így azt mindenképpen kerüljük. Biztonságosan fogyaszthatóak a lucfenyő, erdei fenyő és a vörösfenyő rügyei.

Fenyőrügy Jótékony Hatásai

A felsorolt fenyők tűlevelei gazdagok gyantában, cserzőanyagokban, ásványi anyagokban, vitaminokban, karotinoidokban és illóolajokban. Kiemelkedő a C-vitamin-tartalmuk, amely akár hatszorosa is lehet a citrom vagy narancs C-vitamin-tartalmának! Ezek a fiatal tűlevelek és rügyek erősítő hatásúak, különösen ajánlottak légúti problémák vagy krónikus hörghurut esetén.

Fenyőrügyszirup Elkészítése

Hozzávalók (1,7 dl-es üveghez):

  • 1 kg kristálycukor
  • 3-4 marék fenyőrügy (tiszta környezetből gyűjtve, mosás nem szükséges)
  • 1/2 dl víz (szükség esetén)

Elkészítés:

  1. Egy tiszta üveg aljára 2-3 cm magas cukorréteget szórunk.
  2. Erre helyezünk egy réteg fenyőrügyet, kissé lenyomkodva.
  3. Ismételjük a folyamatot, rétegezve a cukrot és a rügyeket, amíg az üveg megtelik.
  4. Zárjuk le az üveget, és tegyük meleg, napos helyre (a napon sötétebb lesz a szirup).
  5. 2-3 nap múlva a cukornak elkezd olvadni. Ha nem, adjunk hozzá néhány kanál vizet.
  6. Tetszés szerint további friss rügyekkel is rétegezhetjük.
  7. Alaposan keverjük össze, és hagyjuk érni 2-3 hétig, amíg a rügyek kifakulnak.
  8. Ezután szűrjük le a szirupot, és zárjuk le. Hűvös helyen tároljuk.

Használata

A fenyőrügyszirup használata során fontos, hogy 2 éves kor a