Még 1 hétig lehet alkotást jelölni a 2022. évi evangélikus Bornemisza Péter- és Írónád díjra

Kultúra

A Magyarországi Evangélikus Egyház 2022-ben ismét odaítéli a Bornemisza Péter- és az Írónád díjat. A kitüntetésekkel azokat a világi és evangélikus egyházi felületeken publikált médiakommunikációs alkotásokat kívánják elismerni, amelyek az evangélikusság és az evangélikus egyház pozitív megítélését, népszerűsítését vagy missziós tevékenységét segítették elő az elmúlt évben.

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) médiakommunikációs díjainak elnyerésére bármely magánszemély jelölhet egy alkotást; saját műnek és más magánszemély(ek) művének a díjazására egyaránt javaslatot lehet tenni. A jelölés az e célra létrehozott online felületen történhet 2022. január 15. és február 28. között.

A Bornemisza Péter-díjjal olyan, bármely világi felületen – például nyomtatott vagy online újságban, televízióban, rádióban, közösségi médiában, podcastban, vlogban – publikált médiakommunikációs alkotás ismerhető el, amely megfelel a díjkiírásban megjelölt célnak és a jelölés fent részletezett feltételeinek. A díjjal konkrét alkotást, nem pedig életművet jutalmaznak. A Bornemisza Péter-díjat elnyerő szerző a díj elnyerésétől számított öt éven belül nem részesülhet még egyszer az elismerésben.

Az Írónád díjjal olyan, bármely evangélikus felületen – például nyomtatott vagy online újságban, közösségi médiában, podcastban, vlogban – publikált médiakommunikációs alkotás ismerhető el, amely megfelel a díjkiírásban megjelölt célnak és a jelölés fent részletezett feltételeinek. A díjjal konkrét alkotást, nem pedig életművet jutalmaznak. Az Írónád díjat elnyerő szerző a díj elnyerésétől számított öt éven belül nem részesülhet még egyszer az elismerésben.

A zsűri döntése alapján mindkét kategóriában egy-egy különdíj ítélhető meg.

A jelölt alkotásokat az MEE Sajtóbizottsága által felkért szakmai zsűri bírálja el. A médiakommunikációs díjak átadására – ha az aktuális járványügyi intézkedések lehetővé teszik – a virágvasárnapot megelőző pénteken, 2022. április 8-án nyilvánosan, ünnepélyes keretek között kerül sor.

A Bornemisza Péter-díjas, illetve az Írónád díjas alkotás szerzője oklevelet és emlékplakettet kap, valamint mindkét díjazott 150 ezer forint pénzjutalomban részesül. A különdíjjal elismert alkotások szerzői oklevelet kapnak.

2021-ben a Bornemisza Péter-díjat Farkas Erika A hely – Evangélikus Országos Gyűjtemény 1–2. című alkotása, a Bornemisza Péter-különdíjat Samodai Bence János Bach, Vivaldi, Torelli, Martini, Purcell a Deák téri evangélikus templomban című önálló, online albuma és Szarka Lajos a nyíregyházi evangélikus templom megújulásáról szóló munkája; az Írónád díjat az Evangélikus Élet újságírója, , Stifner-Kőháti Dorottya Isten budafoki bárányai című írása, az Írónád különdíjat Nagy László a Duna Televízióban közvetített Jánosy István emlékezete című adása és Zászkaliczky Zsuzsanna Tabuk, tapasztalatok és megtartó közösségek. Beszélgetés cigányokról Forgács Istvánnal című, a Credo evangélikus folyóiratban megjelent írása nyerte el.