AFI Fest Los Angeles

Sztárparádéval és hat vörös szőnyeges bemutatóval tér vissza az AFI Fest idén Los Angelesbe

Világ

Angelina Jolie, Clint Eastwood, Tom Hanks, Julianne Moore és Tilda Swinton csak néhány név a rangos Hollywoodi névsorból, akik személyes jelenlétükkel fogják megtisztelni Los Angeles egyik legmeghatározóbb filmfesztiválját. Az Amerikai Filmintézet (AFI) éves fesztiválját október 23-27. között rendezik meg az amerikai metropoliszban. Az esemény főtámogatója a Canva.

Az idei fesztiválon hat vörös szőnyeges premier és változatos nemzetközi filmkínálat várja a helyi és a városba látogató közönséget. 

Az újonnan bejelentett filmek között szerepel Tim Fehlbaum Szeptember 5 című alkotása, Payal Kapadia All We Imagine as Light című filmje, valamint Samir Oliveros A legszerencsésebb ember Amerikában című munkája. 

A dokumentumfilmek közül kiemelkedik a Zurawski v Texas, amelyet Hillary Clinton, Chelsea Clinton és Jennifer Lawrence is támogatott, valamint Paul Schrader Oh, Canada című filmje. 

Az idei fesztivál széles programkínála tizenkét különleges vetítést ígér.  A filmeket ismert szakemberekből zsűri választotta ki.  A programsorozat tizenöt kísérleti filmet, tizenkét nemzetközi nagyjátékfilmet és tizennégy dokumentumfilmet tartalmaz.

A kiemelkedő címek között szerepel Durga Chew-Bose Bonjour Tristesse című filmje Chloë Sevigny főszereplésével, David Cronenberg The Shrouds című alkotása Vincent Cassel-lel és Diane Krugerrel, valamint Paolo Sorrentino Parthenope című filmje. 

A dokumentumfilmek között pedig olyan alkotások is láthatók, mint a Cheech & Chong’s Last Movie, valamint a No Other Land, amelyet egy palesztin-izraeli kollektíva készített a Ciszjordánia Masafer Yatta régiójának pusztulásáról. 

Todd Hitchcock, az AFI FEST igazgatója örömét fejezte ki az idei programok kapcsán. „Izgatottak vagyunk, hogy a világ legjobb filmjeit hozhatjuk el Los Angelesbe. Ez a fesztivál a sokszínű történetmesélés ünnepe, amely minden korosztályt el fog ragadtatni.” 

A fesztivál további figyelemre méltó filmjei között szerepel Robert Zemeckis Here című alkotása Tom Hanks és Robin Wright főszereplésével, Clint Eastwood Juror No. 2, valamint Pedro Almodóvar The Room Next Door, amelyben Julianne Moore és Tilda Swinton játszanak. Október 24-én az AFI Zemeckis tiszteletére különleges eseményt szervez, amelyen Tom Hanks beszélget Zemeckisszel annak karrierjéről. A fesztivál jegyei és bérletei már elérhetők, a rendezvény hivatalos támogatója a Fiji Water, a főtámogató pedig a Canva. A média partnerei között szerepel a The Wall Street Journal, a The Hollywood Reporter és a Variety.