Egyetlen tűszúrással operáltak gerincáttétes daganatos beteget a Semmelweis Egyetemen

Egyetem
Újszerű beavatkozást végeztek el április elején a Semmelweis Egyetem Idegsebészeti és Neurointervenciós Klinika angiográfiás műtőjében egy fiatal férfin, aki bőrrák okozta csigolyaáttét miatt szorult onkológiai ellátásra. Az úgynevezett rádiófrekvenciás ablációval történő kezelés során egyszerre megvalósítható a tumor kezelése, a gerinc stabilizálása és diagnosztikai mintavétel.

Egy fiatal, melanóma miatt kezelt férfinek két csigolyatestet érintő metasztázisa (áttét) alakult ki a háti és az ágyéki szakaszon, melyek fájdalmat okozva rontották az életminőségét és a daganat progressziója miatt egyéb idegrendszeri tünet megjelenésével is fenyegettek. Annak érdekében, hogy az alapbetegség ne terjedjen tovább, ne alakuljanak ki neurológiai tünetek, valamint csökkenjen a beteg fájdalma, kezelőorvosai rádiófrekvenciás ablációval (RFA) történő kezelést javasoltak számára – ismertette honlapunknak dr. Nardai Sándor osztályvezető főorvos. Hozzátette: ez egy nemzetközileg elfogadott, minimálisan invazív daganatkezelési technika másodlagos csigolyatumorok kezelésére, leginkább olyan esetekben, amikor a betegség kiterjedtsége vagy a beteg általános állapota miatt nyílt gerincsebészeti műtét nem jöhet szóba. „Az eljárás során egy vékony kezelőtűvel megszúrjuk az elváltozást, majd felmelegítjük, a keletkezett hő pedig elpusztítja a kóros sejteket. Az ezt követően kialakult üregbe a csigolya statikájának esetleges meggyengülése miatt csontcementet fecskendezünk be, és ezáltal stabilizáljuk azt” – magyarázta dr. Nardai Sándor.

Az eljárás keretében biopsziás csontmintavétel is végezhető, tehát egy műtét során egyszerre három tevékenység történik: a tumor kezelése, a gerinc stabilizálása és diagnosztikai mintavétel.

A beavatkozás hosszú távon hatékonyan csökkenti az életminőséget rontó, az alapvető tevékenységeket is befolyásoló fájdalmat, így segítve a mindennapi aktivitás visszaszerzését, a munkába való visszatérést. Mindezek mellett a kezelt régióban a tumor progressziója jó hatásfokkal gátolható és megelőzhető a további idegrendszeri károsodás kialakulása is. A műtét sikeres volt, a beteg 72 óra megfigyelés után már otthon lábadozhatott.

Fotó: Semmelweis Egyetem